5 tips bij Hospitalisatie

AZ Sint-Nikolaas hospitaal ziekenhuis sint-niklaas hospitalisatie opname

Op het internet lijkt het wel of het leven altijd mooi is. Nou, niets is minder waar. Mijn vriend V. is voor de tweede keer in twee weken tijd opgenomen in het ziekenhuis. Uit zo’n onverwachte situaties leer je altijd iets bij: mijn 5 tips bij hospitalisatie.

TIP 1: Neem een goede hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering is geen overbodige luxe. Gelukkig heb ik een goede verzekering bij Vanbreda via mijn werkgever. Je partner (en je hele gezin) is via dezelfde polis verzekerd. Dit kan al wanneer je feitelijk samenwoont (en niet wettelijk), geef het dus zeker door aan je werkgever wanneer je gaat samenwonen. Bij hospitalisatie of spoedopname bel je het telefoonnummer op je kaartje: de vriendelijke dame aan de andere kant stelt enkele vragen en ze stuurt je een code via e-mail. Je geeft de Medilink-code door aan het ziekenhuis en de ziekenhuisfactuur wordt rechtstreeks naar je verzekeraar gestuurd. Zeer handig! Ze sturen je per post ook nog een formulier om je later gemaakte kosten te recupereren.

TIP 2:  Gebruik je stem en laat van je horen

Stel vragen aan de dokters en de verpleging. Het taalgebruik van dokters is vaak moeilijk voor de gewone, niet medisch geschoolde mens. Wees niet bang om vragen te stellen, en ze opnieuw te stellen als het niet duidelijk is. Het bezoekje van de dokter is snel voorbij. Je bent overdonderd door zijn uitleg en zijn moeilijke woorden, zodat je pas achteraf beseft dat hij niet verteld heeft wat je eigenlijk wilde weten. Vandaar, schrijf je vragen op en lees van je papiertje. Wat is de oorzaak van de ziekte, wat houdt de behandeling in? Hoe zal het verder gaan, hoe lang zal het nog duren, enzovoort.

TIP 3: Blijf niet wachten – volg je intuïtie

Deze week hadden we jammer genoeg een negatieve ervaring. Wegens een communicatiestoornis (dat lijkt me de beste manier om het te omschrijven), heeft het úrenlang geduurd eer een gespecialiseerde dokter naar V. heeft gekeken, ondanks opname via de Spoedafdeling. Een spoedarts die zegt “oei, ik ben maar een spoedarts, dit moet door de specialist bekeken worden”, maar voor de rest enkel telefonische instructies krijgt (als: hang dát soort antibiotica aan zijn baxter), dat vind ik onbegrijpelijk. De spoedarts ging er van uit dat de dokter ‘s avonds nog zou komen, maar die is dat nooit van plan geweest. Ik ben serieus kwaad geworden, heb huisarts en verpleging ingeschakeld om toch nog meer actie te verkrijgen. Uiteindelijk heeft V. toch de juiste aandacht gekregen en is de behandeling in volle gang.

TIP 4: Zoek de beste thuisverpleging

Zeker in het geval van wondverzorging is je thuisverpleging van groot belang. Ga er dus niet te licht over.

TIP 5: Cliché maar een waarheid als een koe: Gezondheid is ALLES!

Terwijl ik vaak bezig ben met etentjes en leuke uitstapjes, is dat nu allemaal niet aan de orde. Dat geplande etentje met overnachting waar we al zo lang naar uitkeken,..jammer maar helaas. Met één druk op de knop van Booking.com konden we het gelukkig nog tijdig annuleren. Ook concerttickets voor Absynthe Minded en Het Zesde Metaal kon ik dankzij Ticketswap nog tijdig verkocht krijgen. Hij moet beter worden, en dat is het enige wat telt. Ik weet al wat ik binnenkort op de kerstkaartjes zal schrijven…

Liefs,

SVRine

x x x

4 thoughts on “5 tips bij Hospitalisatie

      1. nog een beetje wachten en dan mag ik terug naar huis!

        Nooit dacht ik dat ik 3 weken in een ziekenhuis zou blijven liggen. Blijkt dat er geen communicatiestoornissen waren, het is enkel hoe zij in een ziekenhuis werken: weinig aandacht van de doktors hun kant en verpleegsters die proberen compenseren.

        Maar met leuke mensen altijd naast jou kan jij aan de positieve kant blijven. 🙂

        Dankjewel Seti voor de tapasfeestjes die jij voor mij hebt voorbereid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.