- Dit recept ontstond door een foto op Instagram van Yotam Ottolenghi met de tekst: “Pretty quick lamb and aubergine tray bake with yoghurt, egg and feta on top. An intense joy by @noorishbynoor. #testkitchen.” Als er iets is wat ik graag eet, is het wel lamsgehakt met aubergine. Maar hoewel 257 mensen er naar vroegen, werd het niet duidelijk waar we het recept konden vinden. Dus ging ik maar zelf op zoek naar een lekkere combinatie van lamsgehakt en aubergines… Ik combineerde 3 inspiratiebronnen en het resultaat is werkelijk ongelooflijk lekker! Hoe maak je het?
Waar ik de mosterd haalde
- De foto op de Instagram van Ottolenghi. Ziet dat er niet verrukkelijk uit?
2. Na veel gegoogle kwam ik dankzij ‘yoghurt, ei ,feta’ op de blog van Annelies terecht van Een lepeltje lekkers. Op haar website vond ik een gezonde vervanger van béchamelsaus, en ook de volgorde en structuur van een moussaka. Ik maakte het weliswaar zonder aardappelen.
3. De kruiding van het lamsgehakt vond ik in mijn boekenkast: het boek ‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Op pagina 166!
Zo doe je het:
Recept – Gezonde moussaka met lamsgehakt, aubergine en yoghurt
Voor 2 personen en nog een stevige overschot voor de dag nadien:
Ingrediënten
- 400 gram lamsgehakt
- olijfolie
- 1 grote ui
- 1 teentje look
- 400 g tomatenblokjes in blik
- 2 eetlepels tomatenpuree
- peper en zout
- schijfjes van 2 aubergines – 0.3 cm dik
- 1 gele of rode paprika
- 1 kleine courgette
- 170 gram Griekse yoghurt
- 1 ei
- 100 gram feta
- 1,5 eetlepel komijn
- 1,5 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 50 gram pijnboompitten
- 20 gram bladpeterselie
- pijpajuin
Hoe maak je het?
Verhit een scheutje olijfolie in een pan
Fruit de ui en look tot ze glazig zijn.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Voeg de komijn, paprikapoeder en kaneel toe. Strooi ook de pijnboompitten door het geheel.
Zet het vuur lager en voeg tomatenblokjes en tomatenpuree toe.
Kruid bij met peper en zout en laat alles goed sudderen.
Verwarm de oven voor op 180°
Bak de schijfjes aubergine in olijfolie. Zet ze daarna opzij.
Bak ook de courgette en de paprika in de pan. Zet opzij.
Meng de yoghurt met het ei, de feta en de pijpajuin
Voeg wat bladpeterselie toe aan het lamsgehakt
Kies je mooiste ovenschaal en beleg de bodem met de aubergineplakjes
Verdeel het lamsgehakt over de aubergines
Leg er een laag courgette-paprika bovenop
Giet er het yoghurtmengsel over het geheel.
Zet de schotel nog een 30-tal minuten in de oven.
Smullen maar!
Liefs,
SVRine
x x x
P.S. Heb je het gerecht uitgeprobeerd? Laat het weten in de comments!
lekker! maar weinig vlees 🙂
Toch toch, meer dan genoeg vlees! 🙂
Moet dat niet zijn “voeg bladpeterselie toe aan het gehakt”? In plaats van bladspinazie…
Hey Isabelle, je hebt helemaal gelijk, bedankt! 🙂 Het is nu aangepast. Liefs, SVRine x x x
De lekkerste moussaka ooit gegeten, en dat zijn er op mijn 61ste al heel veel geweest!
Groet, Evert Jan
Wat fijn om te lezen Evert Jan!! 🙂 Blij dat het je gesmaakt heeft!